IItt van az ősz , megérkezett ujra. Gyakori a meghülés, , köhögés, láz, és az ezzel járó betegségek . Én ilyenkor már csak a gyógynövény teákat fogyasztom, mivel csodákra képes.Elsőként ajánlanám a csipkebogyó, és a bodzavirágát.A C-vitaminban gazdag csipkebogyó védelmet nyújt a téli megbetegedésekkel is.A Bodza Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Lázcsillapító hatása is van.
Váladékoldó.
Enyhe vizelet-, és hashajtó.
Serkenti az immunrendszert.
Vértisztító.
Csipkebogyó elkészítése:-
- este egy evőkanálnyi csipkebogyó húst beáztatunk 2 dl hideg vízbe
- másnap reggel leszűrjük, majd feltesszük 2 dl vízzel együtt melegíteni, de nem forraljuk fel. Csak éppen elkezd jobban melegedni, akkor elzárjuk.
Ezáltal kapunk összesen 4 dl csipkebogyó levet. A felmelegített levet langyosra hűtjük.
Ezen módszerrel az összes vitamint kinyerhettük a termésből - a héjából és a magjából is -
A csipkebogyót nem szabad forrázni, mert a benne lévő C-vitamin hő hatására kicsapódik, így leveszítjük eme értékes vitamint!
További ismertető a csipkebogyóról:
Hazánkban nem csak a hecsedli név terjedt el, de hívják a csipkebogyót csipkerózsának, kutyarózsának,
ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának, sőt – urambocsá - istenátkozatfának is. Erdőkben,
tisztások szélén, napsütötte domboldalakon találhatunk országszerte csipkebogyót.
Az 1-3 centiméteres bogyók a vadrózsa termései, de nem igazi termések, áltermésnek hívjuk őket.
Az áltermések kezdetben zöldek, majd narancssárgák, végül egészen sötétpirosak. A csipkebogyó
belsejében szúrós szőrökkel borított magok vannak, ezektől meglehetősen macerás megszabadulni.
Őszi kirándulásokkor érdemes szedni csipkebogyót
A legegészségesebb
Köztudott, hogy C-vitamin tartalomban verhetetlen, az ezüstérmes a ribizke, de a dobogó csúcsán a csipkebogyó áll.
A C-vitamin kívül tartalmaz B- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat, alma- és citromsavat, pektint, cukrot is.
Gyógyhatása már több ezer éve közismert. Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert,
gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is
használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban
szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipekbogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.
Dér csípte csipkebogyó
Csipkés italok
A csipkebogyótea igazi immunerősítő ital. Az összegyűjtött csipkebogyót feldaraboljuk, majd szárítjuk. Ha friss
csipkebogyóból készítjük a teát, forrázás helyett áztassuk, de áztatás előtt vágjunk le belőle egy-egy kis darabot
a száránál és fejénél, hogy kioldódhasson a hatóanyag. A csipkebogyótea élénkít, oltja a szomjúságot is.
Ha a csipkebogyóteát narancslével, mézzel keverjük össze, még egészségesebb italt kortyolhatunk hidegen vagy melegen egyaránt.
Készül a csipkebogyóból likőr, pálinka is, de erős, karakteres ízét nem kedveli mindenki.
Csipkebogyó tea
Ételek csipkebogyóból
Az igazi, hagyományos csipkebogyólekvárt kétszer főzik és kétszer passzírozzák, de vannak egyszerűbb receptek is.
Sok helyen palacsintát is töltenek az érett csipkebogyóból készülő hecsedlilekvárral, de nagyon jól kiegészíti a vadételeket is.
A svédek kedvelt levese a csipkebogyóleves, ahogy ők hívják: a Nyponsoppa (ejtsd: niponszopa). Ehhez a szárított csipkebogyót
hideg vízbe kell áztatni két órára, majd felforralni, turmixolni, szitán áttörni, és forró vízzel felengedni. Cukorral, fűszerekkel
ízesíthető, manduladarabokkal, mandulás puszedlivel, tejszínhabbal tálalják. Sűrűbb formájában vaníliafagyival is nagyon finom.>
Amit még érdemes tudni
Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén.
Leszedés után vágjuk le a szárát, és a fejét és tartsuk hűtőben.
A Bibliában a lángoló, de el soha nem égő csipkebokor Mária jelképe, és Mózes elhivatottságát is szimbolizálja.
Gyömbéres csipkebogyólekvár
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
80 dkg csipkebogyó
80 dkg zselírozó cukor
1 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér
Elkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség).
A gyümölcshúst elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Hozzáadjuk a citromlevet és a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tároljuk.
Csipkebogyós krémes
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
5 evőkanál melegvíz
reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor
A krémhez:
6 dl natúr csipkebogyólé
4 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor
8-10 evőkanál cukor
A tejszinhabhoz:
5 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáaadjuk a melegvizet, és tovább keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a tojássárgához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsiben (21*33 cm-es, magasfalú) 180-200 fokon érdemes megsütni.
A csipkebogyólevet a vízzel feltesszük főni, majd a vaníliás pudingokat - feloldás után - belevegyítjük, felforraljuk, cukrozzuk és rövid hűlés után a piskótára öntjük és kihűtjük.
A tejszínhabot a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverjük majd a kihűlt sütin egyenletesen elosztjuk.
A csipkebogyóért meg kell küzdeni: a tüskés vadrózsabokor nem adja egykönnyen magát...
Bodza virág:
A bodza, latin nevén Sambucus Nigra (fekete bodza) Május végétől Júliusig virágzik, és Augusztus végére érnek be fekete bogyós termései. Jól alkalmazkodik a környezethez, így szinte bárhol előfordulhat, megteremhet. Mind termése (bodzabogyó), mind virága jól ismert a népi gyógyászatban. Mindamellett, hogy egészséges, finom is.
Bodzavirág:
Gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns forrás. A bodzavirágából készült tea jól alkalmazható a meghűléses megbetegedéseknél, mert immunrendszer serkentő és izzasztó hatású. Lázcsillapító hatása is jelentős. A bodzavirág tea enyhe hashajtó hatással bír. Ezeken kívül segít herpesz esetén, fülgyulladásnál, és reumás panaszoknál. Virágából szörpöt is készítenek, mely kellemes nyári hűsítő.
Tea készítése: A bodza tea elkészítése nagyon egyszerű, és egy kis ötlettel változatossá tehetjük.
Bodzavirág tea friss virágból:
Tegyünk 2-4 fej bodzavirágot egy teáskannába és öntsünk le forrásban lévő vízzel. Fedjük le és hagyjuk 10 percig ázni. Ezután szűrjük le, és ha kihűlt fogyasszuk. A tea természetes édes íze nem kíván utóízesítés, de aki a nagyon édes ízeket szereti, mézzel tovább édesítheti.
A bodzavirág teát változatosabbá lehet tenni, menta vagy citromfű hozzáadásával.
Bodza teakeverék meghűlésre:
Hozzávalók: kb. 3 dkg szederlevél, 3 dkg bodzavirág, 3 dkg hársfa tea, 3 dkg borsmenta.
Elkészítése: 1 csészényi forró vízhez (kb. 2,5 dl) adjunk 2 evőkanál teakeveréket. Fedjük le és hagyjuk ázni 10 percig. Majd szűrjük le, és langyosan fogyasszuk.
Bodzavirág te szárított virágból:
Elkészítés:
10g szárított bodzavirágot 1/4l vízzel leforrázunk, és állni hagyjuk 10 percig
Ezt fogyasszuk reggel, és este. Erősebb meghűléskor délben is fogyasztható.
Ízetsítés mézzel, tettszés szerint. Bár az igazi hatást a saját allapotban elkészített tea adja.Fontos még tudni fogyókurához is ajánlott, csak ízesítés nélkül! Eredményt a harmnadik hétben várjunk! (nem kell addig mérlegre sem állni)