Minden ember egy önálló színes, értékes világ,
EMLÉK
Mint Der Alt: (Kovács Béla)
az AnikoVilága oldalalam 3000. Látogatója 2006-ban, és hűséges látogatója jelenleg is.Ő Sopronban él.
Barangoljunk el hozzá, ismerjük meg őt, ismerjük meg városát, ahol él kedves családjával.
Kedves Der Alte!
Kivánom, hogy továbbra is sok kellemes időt töltsél oldalimon.
ANIKÓ.
A barát az a rész az emberben, amelyik éretted van, és olyan ajtót tár ki előtted, amelyet talán soha másutt nem nyit ki.
Sopron képei.
Gondolatok-tapasztalatok a vírtuális világban
EGY SZÓ MINT SZÁZ UGYAN AZ MINT A VALÓ VILÁG.
Gyógyító természet az Ön gyógyítás világa!
Természetes gyógymódok.
Ezen cikkemben a lábgomásodással foglakozok, mely gondolatom szerint nagyon fontos dolog!.
A lábgomba természetes módszerekkel többnyire sikeresen kezelhető. Mindenesetre a következő alkalommal újra előjöhet, mivel az okot – a gyenge immunrendszert – nem szüntettük meg, hanem csak egy tünetet nyomtunk el. Még ha a lábgomba a sikeres kezelés után nem is tér vissza, helyette hamar megjelennek más tünetek és panaszok teljesen más testtájakon, mert a meggyengült immunrendszert be kell vonni a terápiába.
Ha tehát úgy döntünk, hogy holisztikus kezelést alkalmazunk, azt fogjuk tapasztalni, hogy nemcsak a lábgomba tűnik el, hanem sok más egészségügyi probléma is. Egy gombás betegség ellen úgy védekezhetünk, hogy a gombától megvonjuk a táptalajt. A bázikus testápolás – bázikus táplálkozással kombinálva – erre a célra optimális, mert a szervezetet belsőleg és külsőleg is savtalanítani kell. Szükséges továbbá az egészséges bélflóra felépítése is.
Bázikus táplálkozás
Aki főleg savképző élelmiszerekkel táplálkozik (hús, tejtermékek, tésztafélék, cukor, kávé stb.), az gondoskodik az anyagcsere-melléktermékek felgyülemléséről, amelyek túlsavasítják a szervezetet. Ugyanakkor az immunrendszer energiája és teljesítőképessége rohamosan alábbhagy. Egy legyengült, erősen túlsavasodott szervezetben a gombák optimális életfeltételeket találnak, így gyors ütemben elszaporodhatnak. Ha a gombák ezt a savas miliőt tartják ideális élettérnek, akkor logikus lenne ezt a környezetet alapjában megváltoztatni, és így megnehezíteni a túlélésüket. Vagyis a savas miliőt bázikus irányba kell eltolni. Ez egy következetesen bázikus táplálkozással, valamint a szervezet alapos savtalanításával sikerülhet.
Természetes szerek
Miközben egészségesebben alakítjuk a táplálkozásunkat és életmódunkat (több friss gyümölcs és zöldség, semmi cukor és fehér liszt, kevesebb alkohol, nikotin és kávé), hogy hosszú távon erősítsük az immunrendszerünket és vitalizáljuk a szervezetünket, 9 egyszerű és természetes szerrel eltüntethetjük a lábgombát, és megelőzhetjük az újabb fertőzést.
1. Higiéniai intézkedések
A jól szellőztetett és száraz lábak kevesebb táptalajt nyújtanak a lábgombának. Hordjunk pamutharisnyát vagy -zoknit és bőrcipőt a szintetikus anyagok helyett. Minden zuhanyzás után gondosan szárítsuk meg a lábunkat, különösen a lábujjak között.
2. Grapefruitmag-kivonat
Ez a kivonat mintegy 100 különböző gombafajra halálos, anélkül, hogy a hasznos mikroorganizmusokat károsítaná.
3. Acidophilus baktérium
A natúr joghurtban lévő baktérium segít megfékezni a lábgombát. Kenjük a lábujjak közé, hagyjuk rászáradni, majd öblítsük le.
4. Biokókuszolaj
A biokókuszolaj egy nagyon erős szer. Védőréteget képez a bőrön, így kitűnően alkalmazható megelőző intézkedésként is egy újabb gombafertőzés ellen. Masszírozzuk be a lábunkat minden este jó minőségű biokókuszolajjal.
5. Almaecet és ezüstkolloid
Áztassuk a lábunkat almaecet és víz 1:4 arányú keverékébe kb. 20-30 percre. Töröljük szárazra a lábunkat, és vigyünk fel rá ezüstkolloidot – főleg a lábujjak közé. Hagyjuk az ezüstkolloidot beszívódni, majd masszírozzuk a lábunkat jó minőségű természetes olajokkal, pl. jojobaolajjal vagy olívaolajjal. Naponta kétszer ismételjük a procedúrát.
6. Hidrogén-peroxid
Vigyünk fel hidrogén-peroxidot a lábgombával fertőzött területekre naponta kétszer.
7. Sütőpor
Szórjunk némi sütőport az érintett helyekre a lábon, és ezt naponta addig ismételjük, amíg a fertőzés eltűnik. Szórjunk egy kevés alumíniummentes sütőport a cipőnkbe is. Ez magába szívja a nedvességet, szárazon tartja a lábat, és így megakadályozza az újabb gombásodást.
8. Teafaolaj és ózonizált olívaolaj
Naponta kétszer masszírozzunk be a lábunkba néhány csepp teafaolajat. Ugyanilyen hatékony lehet az ózonizált napraforgó- vagy olívaolaj.
9. Fekete tea
A fekete tea ugyancsak sikeresen alkalmazható lábgomba ellen. Adjunk 6 teafiltert egy liter forró vízbe, hagyjuk benne a filtereket, és fürdessük ebben a teavízben a lábunkat 30-60 percig. A teában lévő tannin megöli a gombát, és enyhíti mind a fájdalmat, mind a bőr viszketését.
SZEMÉLYES AJÁNLATOK
SAJÁT TAPASZTALATAIM ALAPJÁN.
IItt van az ősz , megérkezett ujra. Gyakori a meghülés, , köhögés, láz, és az ezzel járó betegségek . Én ilyenkor már csak a gyógynövény teákat fogyasztom, mivel csodákra képes.Elsőként ajánlanám a csipkebogyó, és a bodzavirágát.A C-vitaminban gazdag csipkebogyó védelmet nyújt a téli megbetegedésekkel is.A Bodza Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Lázcsillapító hatása is van.
Váladékoldó.
Enyhe vizelet-, és hashajtó.
Serkenti az immunrendszert.
Vértisztító.
Csipkebogyó elkészítése:-
- este egy evőkanálnyi csipkebogyó húst beáztatunk 2 dl hideg vízbe
- másnap reggel leszűrjük, majd feltesszük 2 dl vízzel együtt melegíteni, de nem forraljuk fel. Csak éppen elkezd jobban melegedni, akkor elzárjuk.
Ezáltal kapunk összesen 4 dl csipkebogyó levet. A felmelegített levet langyosra hűtjük.
Ezen módszerrel az összes vitamint kinyerhettük a termésből - a héjából és a magjából is -
A csipkebogyót nem szabad forrázni, mert a benne lévő C-vitamin hő hatására kicsapódik, így leveszítjük eme értékes vitamint!
További ismertető a csipkebogyóról:
Hazánkban nem csak a hecsedli név terjedt el, de hívják a csipkebogyót csipkerózsának, kutyarózsának,
ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának, sőt – urambocsá - istenátkozatfának is. Erdőkben,
tisztások szélén, napsütötte domboldalakon találhatunk országszerte csipkebogyót.
Az 1-3 centiméteres bogyók a vadrózsa termései, de nem igazi termések, áltermésnek hívjuk őket.
Az áltermések kezdetben zöldek, majd narancssárgák, végül egészen sötétpirosak. A csipkebogyó
belsejében szúrós szőrökkel borított magok vannak, ezektől meglehetősen macerás megszabadulni.
Őszi kirándulásokkor érdemes szedni csipkebogyót
A legegészségesebb
Köztudott, hogy C-vitamin tartalomban verhetetlen, az ezüstérmes a ribizke, de a dobogó csúcsán a csipkebogyó áll.
A C-vitamin kívül tartalmaz B- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat, alma- és citromsavat, pektint, cukrot is.
Gyógyhatása már több ezer éve közismert. Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert,
gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is
használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban
szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipekbogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.
Dér csípte csipkebogyó
Csipkés italok
A csipkebogyótea igazi immunerősítő ital. Az összegyűjtött csipkebogyót feldaraboljuk, majd szárítjuk. Ha friss
csipkebogyóból készítjük a teát, forrázás helyett áztassuk, de áztatás előtt vágjunk le belőle egy-egy kis darabot
a száránál és fejénél, hogy kioldódhasson a hatóanyag. A csipkebogyótea élénkít, oltja a szomjúságot is.
Ha a csipkebogyóteát narancslével, mézzel keverjük össze, még egészségesebb italt kortyolhatunk hidegen vagy melegen egyaránt.
Készül a csipkebogyóból likőr, pálinka is, de erős, karakteres ízét nem kedveli mindenki.
Csipkebogyó tea
Ételek csipkebogyóból
Az igazi, hagyományos csipkebogyólekvárt kétszer főzik és kétszer passzírozzák, de vannak egyszerűbb receptek is.
Sok helyen palacsintát is töltenek az érett csipkebogyóból készülő hecsedlilekvárral, de nagyon jól kiegészíti a vadételeket is.
A svédek kedvelt levese a csipkebogyóleves, ahogy ők hívják: a Nyponsoppa (ejtsd: niponszopa). Ehhez a szárított csipkebogyót
hideg vízbe kell áztatni két órára, majd felforralni, turmixolni, szitán áttörni, és forró vízzel felengedni. Cukorral, fűszerekkel
ízesíthető, manduladarabokkal, mandulás puszedlivel, tejszínhabbal tálalják. Sűrűbb formájában vaníliafagyival is nagyon finom.>
Amit még érdemes tudni
Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén.
Leszedés után vágjuk le a szárát, és a fejét és tartsuk hűtőben.
A Bibliában a lángoló, de el soha nem égő csipkebokor Mária jelképe, és Mózes elhivatottságát is szimbolizálja.
Gyömbéres csipkebogyólekvár
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
80 dkg csipkebogyó
80 dkg zselírozó cukor
1 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér
Elkészítés: A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.
Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 45 perc alatt puhára főzzük. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség).
A gyümölcshúst elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Hozzáadjuk a citromlevet és a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tároljuk.
Csipkebogyós krémes
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
5 evőkanál melegvíz
reszelt citromhéj
fél csomag sütőpor
A krémhez:
6 dl natúr csipkebogyólé
4 dl víz
2 csomag vaníliás pudingpor
8-10 evőkanál cukor
A tejszinhabhoz:
5 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáaadjuk a melegvizet, és tovább keverjük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a tojássárgához keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsiben (21*33 cm-es, magasfalú) 180-200 fokon érdemes megsütni.
A csipkebogyólevet a vízzel feltesszük főni, majd a vaníliás pudingokat - feloldás után - belevegyítjük, felforraljuk, cukrozzuk és rövid hűlés után a piskótára öntjük és kihűtjük.
A tejszínhabot a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverjük majd a kihűlt sütin egyenletesen elosztjuk.
A csipkebogyóért meg kell küzdeni: a tüskés vadrózsabokor nem adja egykönnyen magát...
Bodza virág:
A bodza, latin nevén Sambucus Nigra (fekete bodza) Május végétől Júliusig virágzik, és Augusztus végére érnek be fekete bogyós termései. Jól alkalmazkodik a környezethez, így szinte bárhol előfordulhat, megteremhet. Mind termése (bodzabogyó), mind virága jól ismert a népi gyógyászatban. Mindamellett, hogy egészséges, finom is.
Bodzavirág:
Gazdag flavonoidokban, kiváló antioxidáns forrás. A bodzavirágából készült tea jól alkalmazható a meghűléses megbetegedéseknél, mert immunrendszer serkentő és izzasztó hatású. Lázcsillapító hatása is jelentős. A bodzavirág tea enyhe hashajtó hatással bír. Ezeken kívül segít herpesz esetén, fülgyulladásnál, és reumás panaszoknál. Virágából szörpöt is készítenek, mely kellemes nyári hűsítő.
Tea készítése: A bodza tea elkészítése nagyon egyszerű, és egy kis ötlettel változatossá tehetjük.
Bodzavirág tea friss virágból:
Tegyünk 2-4 fej bodzavirágot egy teáskannába és öntsünk le forrásban lévő vízzel. Fedjük le és hagyjuk 10 percig ázni. Ezután szűrjük le, és ha kihűlt fogyasszuk. A tea természetes édes íze nem kíván utóízesítés, de aki a nagyon édes ízeket szereti, mézzel tovább édesítheti.
A bodzavirág teát változatosabbá lehet tenni, menta vagy citromfű hozzáadásával.
Bodza teakeverék meghűlésre:
Hozzávalók: kb. 3 dkg szederlevél, 3 dkg bodzavirág, 3 dkg hársfa tea, 3 dkg borsmenta.
Elkészítése: 1 csészényi forró vízhez (kb. 2,5 dl) adjunk 2 evőkanál teakeveréket. Fedjük le és hagyjuk ázni 10 percig. Majd szűrjük le, és langyosan fogyasszuk.
Bodzavirág te szárított virágból:
Elkészítés:
10g szárított bodzavirágot 1/4l vízzel leforrázunk, és állni hagyjuk 10 percig
Ezt fogyasszuk reggel, és este. Erősebb meghűléskor délben is fogyasztható.
Ízetsítés mézzel, tettszés szerint. Bár az igazi hatást a saját allapotban elkészített tea adja.Fontos még tudni fogyókurához is ajánlott, csak ízesítés nélkül! Eredményt a harmnadik hétben várjunk! (nem kell addig mérlegre sem állni)
FŰBEN FÁBAN ORVOSSÁG
HAGYOMÁNYAINK ŐRZÉSE.
Gyógyszer nélkül gyógyísdt magad.
------------------------------------------------
AJÁNLATOM EGYIKE: A NYÍRFA melynek szinte minden része gyógyít.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ha valaki nem ismérné a Nyírfát, ime lásd a képet. Ha nagyobb méretben akarod látni kattincs a képre.
A nyír a régi időktől fogva szent fának számított. A mérsékelt égövi Európában és Észak-Skandináviában is nő, de a nyírfa Észak-Amerikában és Ázsiában is őshonos, egészen Japánig. A nyírfával tavaszi fesztiválokon is találkozhatunk, és a májusfa, amelyet egyes falvakban szokás felállítani, szintén nyírfából készül.
A nyír azonban a természetgyógyászatban is nagy szerepet játszik, a fának szinte minden részét felhasználják gyógyászati célokra. Gyógyhatása sokoldalú, többek között vértisztító és vizelethajtó hatással rendelkezik. A nyírfa leveleit, rügyeit és nedvét főként vese- és hólyagbetegségek ellen, valamint a szép bőrért és hajért alkalmazzák. Különösen hólyaggyulladás, vesegyengeség, vesekő, köszvény, reuma, ödéma és ekcéma, bőrallergiák ellen vetik be, valamint a cukorbetegség enyhe eseteiben, köhögésnél és hasmenésnél éppúgy segítségül hívják, mint hajhullásnál és korpa ellen.
A legelterjedtebb alkalmazása a nyírlevelekből és rügyekből készült tea. Ennek erős vizelethajtó hatása van, és segít reuma, köszvény és anyagcsere-betegségek ellen. Ha több héten keresztül naponta három csészével iszunk a nyírfateából, egyes esetekben akár a vesekövek is feloldódhatnak. Ha makacs bőrbetegségekben szenvedünk, ihatjuk is a nyírből készült főzetet, de használhatjuk lemosás vagy fürdő formájában is.
Zöld leveles nyírfa alulnézetből fotózva.
A nyír a régi időktől fogva szent fának számított. A mérsékelt égövi Európában és Észak-Skandináviában is nő, de a nyírfa Észak-Amerikában és Ázsiában is őshonos, egészen Japánig. A nyírfával tavaszi fesztiválokon is találkozhatunk, és a májusfa, amelyet egyes falvakban szokás felállítani, szintén nyírfából készül.
A nyír azonban a természetgyógyászatban is nagy szerepet játszik, a fának szinte minden részét felhasználják gyógyászati célokra. Gyógyhatása sokoldalú, többek között vértisztító és vizelethajtó hatással rendelkezik. A nyírfa leveleit, rügyeit és nedvét főként vese- és hólyagbetegségek ellen, valamint a szép bőrért és hajért alkalmazzák. Különösen hólyaggyulladás, vesegyengeség, vesekő, köszvény, reuma, ödéma és ekcéma, bőrallergiák ellen vetik be, valamint a cukorbetegség enyhe eseteiben, köhögésnél és hasmenésnél éppúgy segítségül hívják, mint hajhullásnál és korpa ellen.
A legelterjedtebb alkalmazása a nyírlevelekből és rügyekből készült tea. Ennek erős vizelethajtó hatása van, és segít reuma, köszvény és anyagcsere-betegségek ellen. Ha több héten keresztül naponta három csészével iszunk a nyírfateából, egyes esetekben akár a vesekövek is feloldódhatnak. Ha makacs bőrbetegségekben szenvedünk, ihatjuk is a nyírből készült főzetet, de használhatjuk lemosás vagy fürdő formájában is.
Külsőleg alkalmazva felhasználhatjuk a leforrázott nyírfakérget is. A nyírfa nedvét március és május eleje között nyerik. Ezt a lét naponta lehet inni – éspedig 2-3 pálinkáspohárral. A nyírfanedv külsőleges felhasználásra is alkalmas. Például serkenthetjük vele a hajnövekedést. Ehhez dörzsöljük be nyírfalével a fejbőrt.
Egy természetgyógyászatban használatos további szer a nyírfaszén, amelyet a patikákban vásárolhatunk meg. A nyírfaszén hasmenés ellen jó. A nyírfakátrány a nyír fájából, kérgéből és gyökeréből áll. Krónikus bőrbetegségek esetén alkalmazható.
|